Meer “me” offline

We kunnen het nog moeilijk ontkennen: het leven is drukker en gejaagder dan ooit. Iedereen heeft een ontzettende haast en elk van ons heeft het geweldig druk op het werk, waardoor je gezin, en niet in het minst jezelf, meer en meer op de achtergrond wordt gedrongen. Deze dagelijkse “ratrace” is maar moeilijk te doorbreken, zodat het tijd is om even stil te staan bij “jezelf” met enkele handige tips om de touwtjes terug zelf in handen te nemen, in plaats van je te laten leven door anderen:

smartphone

smartphone

Maak tijd voor jezelf bij het aanbreken van elke nieuwe dag door ’s ochtends een uurtje vroeger op te staan.
Probeer gebalanceerd te leven door je dag in te delen volgens een vooropgestelde vaste routine, waarin je genoeg momenten voor jezelf inlast.
Streef ernaar om zoveel mogelijk zaken, zowel professionele als huishoudelijke, uit te besteden.
Maak een lijstje van tijdsbestedingen om erachter te komen aan welke karweien je gerust minder tijd zou kunnen besteden.

De allerbelangrijkste tip is echter de volgende: leg die smartphone opzij en doe iets echt leuk. Thans leven we in een tijdperk waarin we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan onze smartphone gekluisterd zijn, zonder dat we daadwerkelijk “iets” doen. Het “sociaal” aspect van sociale netwerksites als Facebook of Twitter schiet haar doel ondertussen ruim voorbij om de eenvoudige reden dat we meer chatten en berichten delen dan dat we ook daadwerkelijk afspreken met onze vrienden om een leuke tijd te hebben. Volgens dit Engelstalig artikel pleiten sommige wetenschappers er zelfs voor om gezondheidswaarschuwingen op smartphones te laten aanbrengen wegens het verslavend karakter ervan. Als je erin zou slagen om je smartphone minstens een uurtje per dag volledig uit te schakelen, zal je er versteld van staan hoeveel tijd je op die manier voor jezelf vrijmaakt.